Kopen en (ver)bouwen - een overzicht van wat er verandert in 2015

dinsdag 27 januari 2015 14:34
Kopen en (ver)bouwen - een overzicht van wat er verandert in 2015

"Dakisolatienorm, betaalbare schuldsaldoverzekering, renovatiepremie wordt belastingkrediet,..." 

Zelden was de lijst met nieuwe regelgeving of wijzigingen zo uitgebreid als op 1 januari 2015. Grote thema's zoals de woonbonus en de renovatiepremie veranderen, maar er is ook de nieuwe energielening of het wegvallen van de belastingvermindering voor beveiliging van de woning. Een overzicht.

E-peil voor renovaties

Wie een ingrijpende energetische renovatie aan zijn woning uitvoert, moet vanaf nu een E-peil 90 kunnen voorleggen. Zowel voor gewone renovaties als voor ingrijpende energetische renovaties wijzigen ook de eisen. Vooral voor de technische installaties worden specifieke eisen opgelegd.

Woonbonus

De woonbonus is sinds de jaarwisseling gewijzigd. Voor wie nu een woning koopt, is er een lagere vrijstelling op de belastingen. Het bedrag is gedaald met 760 euro. Het tarief voor de berekening van het voordeel zakte naar 40%, ongeacht het inkomen. De bonus voor hypothecaire leningen afgesloten voor 1 januari blijven ongewijzigd, maar ze worden 2 jaar niet meer geïndexeerd.

Geen belastingvermindering voor beveiliging

Wie zijn woning liet beveiligen tegen inbraak of brand genoot 30% belastingvermindering op de uitgave, met een maximum van 750 euro. Dat voordeel is weggevallen.

Beschermd pand

Wie een beschermd gebouw of een gebouw op de inventaris van onroerend erfgoed wil verkopen of verhuren, moet die bescherming aan de kandidaat-kopers of -huurders melden. Wie dat nalaat, riskeert een boete tot 10.000 euro.

Dakisolatienorm

Op 1 januari voerde de overheid de dakisolatienorm in. Die legt regels op aan de mate van isolatie van het dak van studio's, eengezinswoningen en appartementen. Concreet moet de dakisolatie een R-waarde van 0,75m² K/W hebben. In de praktijk betekent dat een isolatiedikte van 3 à 4 cm. Woningen die niet aan de eisen in de norm voldoen, krijgen strafpunten opgelegd. Vanaf 15 strafpunten kan een woning ongeschikt worden verklaard.

Betaalbare schuldsaldoverzekering

Mensen met een verhoogd gezondheidsrisico zoals chronisch zieken en ex-kankerpatiënten kunnen gemakkelijker een betaalbare schuldsaldoverzekering afsluiten.

Renovatiepremie wordt belastingkrediet

De oude renovatiepremie is niet meer. Wie vandaag renoveert krijgt een voordeel in de vorm van een belastingkrediet. Deze vermindering wordt gespreid over drie jaar. De aanvraag kan pas vanaf komende zomer. De voorwaarden en tegemoetkoming blijven ongewijzigd.

Goedkope energielening

De Vlaamse overheid lanceerde op 1 januari een goedkope energielening. Er is budget voorzien om 3.500 Vlamingen te laten genieten van een lening met een intrest van 2%. Voor sommige doelgroepen is de rente zelfs 0%. De leners krijgen vijf jaar de tijd om de lening terug te betalen.

(Bron: www.habitos.be)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...